La nostra història

Tot va començar el 1961 amb la voluntat d’unes quantes persones del municipi per unir-se i celebrar la festa de Sant Antoni Abat, també anomenada la Festa dels Tres Tombs. Descobreix la nostra història.

fundació
1962 -1969

El 17 de Gener de 1961, en Jaume Estrada, es va dirigir cap el “Bar Emilio” i dirigint-se a la gent allà present, va dir: “Ja està bé, fins i tot fa vergonya. Els pobles veïns celebren la festa de Sant Antoni i aquí en aquest poble sense fer res…”
S’ho parlaren, en Jaume Estrada i en Lluís Valls i decidiren fundar una junta que fou composada per: Mossèn Enric Flamis, rector de Sant Fèlix, en Jaume Estrada, en Lluís Valls, en Jaume Castellà, en Pere Puigdomènech i en Baldiri Duran.

Es celebrà la primera festa, en honor a Sant Antoni, el 17 de Gener de 1962. La junta va convidar a tots els pagesos del poble a participar amb els seus carros i cavalls. La diada fou declarada festa local de la Vila.

Durant set anys la celebració de la festa de Sant Antoni Abat, es va fer ininterrompudament fins l’any 1969. En aquest període de temps el poble hi participà amb molta unió i entusiasme.

transició
1969 - 1980

Des de l’any 1970 la col·laboració del poble amb la Junta va començar a minvar i la Diada de Sant Antoni només es celebrava amb l’Ofici Solemne, acompanyat de la tradicional coca i vi bo que es menjava després a la Sala Parroquial.
El mateix dia, també, es feia un sopar de germanor per a la gent que no volia perdre la tradició. Així va continuar fins l’any 1979.

renaixença
1980 - 1993

L’any 1980, tot preparant les carrosses dels reis, s’animaren una colla de jovent del poble per tornar a reviure la tradicional festa de Sant Antoni. Varen cercar informació, a través d’en Lluís Valls, un membre de l’antiga Junta.
L’any 1981 es celebrà novament la Diada amb gran esplendor. En aquesta festa es va fer el sorteig d’un xai, el número del qual no es va vendre, quedant com a fons de la festa i es va decidir fer una carnada per a tots els col·laboradors del poble. La Carnada es realitzà l’octubre del mateix any a Can Galobardes. Gràcies aquest àpat, any rera any es fa la coneguda festa “La Carnada de Germanor”, fins a l’actualitat, en la qual es celebra la Diada de Sant Galderic (Patró de la pagesia catalana).
A partir d’aquest moment, gràcies a l’èxit obtingut i l’entusiasme de la gent, en Lluís Valls, amb la resta dels membres de l’equip van promoure la creació d’una nova Junta, lliurant els llibres i estats de comptes que en aquells moments es confeccionaven.
La nova Junta la composaren: en Miquel Castellà, en Jaume Vinyets, en Julià Estrada, n’Antoni Riveiro i en Joan Pous.

expansió
1993 - 2019

El nom d’aquesta etapa és conseqüència d’una nova visió, d’una nova concepció de les entitats culturals. Aquest canvi de visió està fonamentat en quatre punts bàsics que desenvolupen la filosofia de les Activitats Culturals. La gran acceptació d’aquest nou sistema de fer cultura va ser una de les fites de mitjans del 1994. En quinze anys del projecte, es va doblar el nombre de socis de l’Entitat i es va arribar a les més de 250 famílies associades a aquest projecte.
Les Activitats Genuïnes es van constituir com a diades i festes històriques que eren:
Diada de Sant Antoni Abat (gener)
Aplec de Canovelles (dilluns de Pasqua)
Marxa de Canovelles-Montserrat (abril)
Excursió de primavera (primavera)
Carnada de Germanor (octubre)
Castanyada (octubre)
Els Pastorets (Nadal)

La totalitat de Seccions creades durant aquesta etapa superen la desena i foren:

 • Secció Excursionista
 • Colla de Gitanes
 • Revista ‘Gent de Canovelles’
 • Secció de Balls de Saló
 • Secció d’Aeròbic
 • Secció de Noves Tecnologies
 • Secció de Relacions Ciutadanes
 • Colla Sardanista
 • Secció del Mil·lenari
 • Secció teatral (amb els grups l’Aplec, Cumulonimbus i l’Aplec Júnior)
 • Secció d’Estudis
 • Barretina Jove
 • Colla Bastonera

Com a dada a tenir en compte hem d’esmentar que durant tot l’exercici del 2008 es van aplegar a gairebé vuit mil persones en les cinquanta activitats organitzades.

2019 - Actualitat

En un moment de debat intern de l’Entitat i de reorganització de les tasques, un grup de joves de l’Entitat es presenten com a Junta Gestora amb una redefinició d’organització de responsabilitats. Aquest nou model, descentralitzat i autònom, pretén donar autonomia plena a totes les persones associades de LaComi per tal que elles mateixes siguin les responsables de l’organització de les activitats, i així assumir les tasques administratives i de dinamització per a totes les persones voluntàries i col·laboradores que s’hi ofereixin. Tot i l’empenta, el 2020 es veuen aturats per l’Estat d’emergència i les restriccions sanitàries per evitar la propagació de la COVID-19, pandèmia global.