Via verda del Ferro i del Carbó

Sortida i arribada: Sant Joan de les Abadesses (Ripollès)
Distància: 13 km
Desnivell: 433 m
Dificultat: Mitjana
Temps total: 3 h 56’
Participants: 18

El diumenge 19 de setembre vàrem iniciar les activitats excursionistes, de la temporada 2021-22. Després de sis mesos, hem pogut tornar a la muntanya i esperem que la COVID19 ens deixi fer tot el nostre programa.

Com sempre a les 7:00 h, a la plaça del nostre ajuntament, vam trobar-nos amb els caminaires i vam dirigir-nos a l’estació de l’antic tren de Sant Joan de les Abadesses. A les 8:20 h vam començar a trescar.

Sortint de l’estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d’Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera.

En aquest punt vam agafar el curt caminet que ens va situar davant del gorg de Malatosca, un salt d’aigua d’uns vint metres d’alçada on brolla una aigua fresca i que converteix el bosc circumdant en un lloc bucòlic.

Un cop tornem al camí, cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l’estació la via travessa un GR (Gran Recorregut) i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d’Ogassa. Seguim per un tram de pujada i arribem a les mines de carbó d’Ogassa (975 m), a quatre quilòmetres justos de l´estació de Sant Joan de les Abadesses.

Per tot el recorregut vam anar passant per diverses infraestructures que ens traslladaven a l’època en què aquelles contrades vivien del mineral negre i que ara estan en desús. De fet, fins a l’any 1967.

A les 10:00 h vam arribar al paratge anomenat la font gran de Sant Martí d’Ogassa i allà vam fer la parada per esmorzar.

Ben tips, vam reiniciar la marxa per la pista que va ascendir fins als 1.180 m, en plena serra Cavallera i als peus del Puig Estela, el cim veí del Taga.

Un cop assolit el punt més alt, vam començar a baixar ràpidament fins al lloc de destí. Amb una hora i poc més, arribarem a l’estació de Sant Joan de les Abadesses i, després de valorar la marxa com a “molt agradable” i accessible a tot tipus de senderistes, a quarts d’una, vam acomiadar aquesta matinal.

Ara ja estem esperant la propera que, si tot va bé, es farà el proper 24 d’octubre i ens durà a l’Empordà per fer la tercera etapa del GR92.

Text: Toni Calderón
Fotos: Xavier Alonso

Comparteix aquest article: